Wordpress vs Joomla vs SPA

Headless/ Single page application “SPA” är modeord inom utveckling men även en bra lösning för företag som kräver en sida med höga krav på snabbhet, exempelvis webbshoppar med stor mängd produkter och ett komplext UX-upplägg. Det tar också mer tid att utveckla och förvalta löpande.

Visionmate bygger sådana lösningar idag och gör dom gärna när behovet finns. Men då ska man veta att SPA kräver en större insats och därmed högre kostnad när det gäller hantering av underhåll, SEO och vidareutveckling.

I många fall tycker vi därför inte att cost benefit är till kundens fördel och väljer oftast att erbjuda våra lösningar i WordPress med server side rendering som kommer fungera utmärkt för ändamålet. Efter WordPress är Joomla det näst mest populära CMS-systemet, som drivercirka 3 % av alla webbplatser på Internet och innehar 5,4 % av marknaden för innehållshanteringssystem.

WordPress, som ursprungligen lanserades som en bloggplattform 2003, är numera ett multifunktionssystem för innehållshantering och som driver över 43,3 % av alla webbplatser på Internet (mycket mer än bara bloggar). När det gäller marknadsandelen för CMS har WordPress en ännu mer dominerande marknadsandel på 65,1 %.

Fördelar med WordPress

Användarvänlighet – anses allmänt vara det enklaste systemet för innehållshantering att använda, särskilt för icke-utvecklare.

Lätt att utöka – har överlägset det största ekosystemet av plugins och teman, vilket gör det enkelt att utöka en webbplats med en mängd olika funktioner.

Stort community – eftersom WordPress är så populärt är det lätt att hitta hjälp via det enorma ekosystemet från tredje part i exempelvis bloggar, Facebook-grupper och av andra utvecklare.

Daniel Karlsson, COO på Visionmate